Трябва ли да поддържаме мотивация сред нашите служители?

Мотивация и успех в работата

Поддържането на заинтересованост е трудна задача. Но пък без нея, почти нищо не става така както го плануваме. Управителите на бизнес, фирми и предприятия знаят от какво значение е силната мотивация за успешното развиване на търговията или предлагането на услуги. Ако искате да продължите своето стремглаво развитие напред и нагоре трябва да запомните едно правило – недоволният и немотивиран служител винаги ще си намери извинение за несвършената работа. Нека разгледаме по – обстойно значението на думата „мотивация“. Коренът и се състой от думата „мотив“. Всеки човек се нуждае от мотив или цел, за да извърши дадена дейност.

motivaciq-na-slujiteli

Разлика между мотивация и демотивация

Мотивацията евнушен стремеж към постигане на определен резултат. Демотивираните хора са склонни да извършат много повече дейности, за да избегнат поставената им задача. Работата в екип винаги изисква силна доза мотивация. Тя трябва да се създаде от лицето, което управлява този екип. Ако забелязвате, че нивото на работохолизъм спада сред вашите служители, замислете се за своето отношение към тях. Понякога, хората се чувстват недооценени или убидени от казана дума. Запазете връзката началник – подчинен, но не парадирайте с високата си позиция. В случайте, в който служителите демонстрират липса на заинтересованост към работния процес, това би могло да означава, че са получили по – добри финансови предложения от конкурентни фирми. За да възвърнете тяхната мотивация и желание да останат на постовете си, увеличете парите, които им давате. Сумата, която ще добавите към месечната заплата не е от голямо значение. Фактът, че нареждате увеличение говори за вашата висока оценка на персонала. За по – сигурен ефект може да въведете бонусна система.

Как да повишим мотивацията сред служителите?

Обявете, че обемът от свършена работа ще предупредели крайната сума. Това със сигурност ще върне екипната мотивация. Според психолозите, човекът е същество, което подобно на животните не може да живее отделно. Образуването на групички започва още в ранните детски години. Обикновено, чувствата, които възникват в един от вашите служители засягат и останалите от екипа. Всеки управител знае каква опасност се крие в общото недоволство на служителите. За да внесете свежест в отношенията с наетия екип, организирайте така наречения „тийм билдинг“. Излет в планината или почивка на морето за уикенда ще затопли отношенията между шефа и неговите подчинени. Нищо не е в състояние да повдигне духа и да засили нужната работния процес повече от заслужена почивка с колегите.

motivaciq

Стимулът е от значение не само на работното място, но и в личния живот като цяло. Когато няма желание и мотив, нещата не се случват по правилния начин. Доброто отношение, вежливостта и добрата дума са гаранция за просперитет на всеки бизнес. 

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*