Колит – полезни съвети и насоки за хранене

Колитът е състояние на „неизправност“ в лигавицата на стомашно чревния тракт, в частност тънките и дебелото черво. Тази неизправност почти винаги може да се контролира, дори да се коригира чрез промяна на хранителния режим. Избягването на определени храни, както и прекратяване консумацията на определени хранителни групи винаги са оказвали благотворни резултати върху заболяването. Поради тази причина боледуващите трябва да обърнат сериозно внимание на хранителния си режим, като дори сами могат да определят кои храни ги карат да се чувстват зле и кои не. При обостряне на симптомите е необходимо незабавно консултиране с медицинско лице.

колит

Хората страдащи от колит може да страдат от загуба на апетит, както и загуба на тегло. При това положение е изключително важно да се приемат пълнозърнести храни, постни ястия и много зеленчуци. Те ще облекчат болките и ще намалят раздразненията в дебелото черво. Страдащите от колит трябва да се хранят често, но по малко, за да не натоварват прекалено храносмилателната система, защото това също може да доведе обостряне на състоянието.

Храните богато подправени, както и пикантните храни са строго забранени за страдащите от колит. Подправките и лютото предизвикват силни раздразнения на лигавицата на стомашно чревния тракт, които могат да доведат и до сериозни кризи, а те се характеризират със силни болки.

Дехидратацията е характерна за боледуващите от колит, а за да се избегне ежедневно трябва да се приемат най – малко 2 литра вода. Газираните и богатите на кофеин напитки са от групата на течностите, които са забранени при страдащите от колит. Употребата им също може да доведе до влошаване на състоянието, както и да предизвика кризи.

Алкохолът също е строго забранен, при проявено заболяване от колит. В момента на употребата му някои не усещат особени болки, други изобщо не чувстват такива, но проблема идва на другия ден. Често се случва боледуващи от колит да посещават болнични заведения след употребата на алкохол, защото получават кризи с неописуеми болки.

Един от универсалните начини да се предпазите от кризи и болки при заболяване от колит е редовният прием на сок от моркови и червено цвекло. Съдържанието на каротин в морковения сок спомага за възстановяване на лигавицата, както и на образувалите се язви. Препоръчителният прием е по 100 – 150 мл. преди всяко хранене.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top